PERHEVÄKIVALTA JA SEN TOISTUMINEN JA SEN TOISTUMINEN JA SEN .....

  • PERHEVÄKIVALTA JA SEN TOISTUMINEN JA SEN TOISTUMINEN JA SEN .....
  • PERHEVÄKIVALTA JA SEN TOISTUMINEN JA SEN TOISTUMINEN JA SEN .....

Leikki-ikäinen lapsi ja äitinsä kiljuvat eläimellistä huutoa omassa kodissaan. Perjantai-iltayö. Lapsen ja naisen pakokauhuiset äänet tunkeutuvat hyvin äänieristetyssä talossa eri kerroksiin, eri portaissa asuvien naapureiden seinien läpi. Useampi naapuri herännyt, ovia aukenee, joku takoo väkivaltanaapurin oveen: "Lopettakaa". Pari muutakin naapuria portaikossa väkivaltaoven takana: "Siellä taidetaan riidellä". "Siellä tapetaan ihmistä."

 

Useampi naapuri soittanut jo 112:een. Väkivallantekijä havahtunut, tajunnut tulleensa huomatuksi. Asunnosta ryntää ulos isokokoinen mies vetäen farkkujen vetskaria portaikossa kiinni. Mies ryntää sisävaatteissaan viileään ulkoilmaan.

 

Poliisit saapuneet. Maijan siniset valot välähtelevät pihalta kadulle vievällä tiellä, toinen maija passissa pihan vastakkaisella puolella toisella pihatiellä. Mies ryntää suoraan poliisien syliin. Yö putkan pahnoilla. Lapsella ja äidillä vaihteeksi väkivallattomat tunnit edessä, niin kauan kuin mies pysyy putkassa.

 

Lauantai-iltana olen tulossa kaupasta kotiin klo 20 jälkeen, portaikkoon astuu samalla ulko-oven avauksella edellisiltana ulos paennut mies, loikkii portaat edelläni ylös, menee avaimillaan naisen ja lapsen luokse.

 

Maanantai-ilta klo 20 jälkeen lapsi ja äitinsä kiljuvat taas. Poliisit. Miestä viedään jälleen, ties kuinka mones kerta tämän vuoden aikana.

 

Miksi näiden väkivallantekijöiden sallitaan kerta toisensa jälkeen palata uhrien luokse? Vaikka hyvin tiedetään, että väkivalta ei poistu poliisin pahnoilla maatun yön seurauksena. Miksi suorastaan tarjotaan näitä uusintamahdollisuuksia?

 

Väkivalta pahenee, se raaistuu kerta toisensa jälkeen, tämä kehityskulku tiedetään jo liiankin hyvin.

 

Miksi pitää odottaa, että nainen ensin vammautuu vakavasti tai kuolee, ennenkuin mies pannaan oikeasti vastuuseen teoistaan?

 

Miten autetaan pikkulasta, joka elänyt ensimmäiset vuotensa pelonsekaisessa ilmapiirissä, hengenvaarallisissa oloissa? Nämä kokemuksensa taatusti jättäneet jo jälkensä häneen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Miksi pitää odottaa, että nainen ensin vammautuu vakavasti tai kuolee, ennenkuin mies pannaan oikeasti vastuuseen teoistaan?"

Tämä on hyvä kysymys tuon kuvaamasi tapauksen kohdalla. Moiseen pitäisi puuttua.

Yleisellä tasolla sitten on syytä jättää tuo sukupuolittaminen pois tuosta lauseesta ja kysyä miksi aggressiivisen persoonallisuushäiriöisen perheenjäsenen aiheuttamiin ongelmatilanteisiin ei ole tarjolla jämäkämpää apua ylipäätään. Kyse on sekä fyysisestä että henkisestä väkivallasta ja tutkimusten mukaan niiden määrässä ei ole oleellista eroa sukupuolten välillä.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

Olet Juha oikeassa siinä, että väkivaltainen puoliso voi olla kumpi tahansa, eikä väkivallan taravitse aina olla fyysistä. Olen myös sanonut jopa niin ikävästi, että monesti se toinen osapuoli suorastaan kerjää turpaansa, kun ei osaa pitää suutaan kiinni, vaikka tietää toisen agressiivisuuden, mutta eihän se tietysti oikeuta sitä lyömistä.

Mutta tämä on vain yksi puoli asiasta. Miksi tämä nainen ei lähde lapsineen pois tämän väkivaltaisen miehen luota? Miksi tälle naiselle ei järjestetä mahdollisuutta aloitta elämäänsä uudessa, turvallisessa paikassa? Siksikö, että nainen ei kaikesta huolimatta halua lähteä, ei osaa olla/elää ilman tätä väkivaltaa, vaan potee vakavaa riippuvaisuutta tähän mieheen, kuiten ja kaikesta huolimatta.

En luule, vaan teidän, että tällaisia tapauksia on paljon, mutta lasten vuoksi näiden vanhempien elämään täytyisi voida puuttua. Jos vanhemat haluavat hakkuuttaa itseään, niin siitä vaan (toki heillekin pitäisi tarjota mahdollisuus turvalliseen elämään, mutta vain, jos he itse haluavat), mutta lasten pitäisi ehdottomasti päästä siitä helvetistä pois.

Näiden hakattujen tai sorrettujen vanhempien se pitäis älytä, mutta jolleivat he älyä, niin silloin jonkun muun pitäisi älytä. Perhekohtaiset ongelmat ovat erilaisia ja niihin on vaikea puuttua, mutta lasten osalta siinä ei pitäisi olla minkään laista kynnystä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"monesti se toinen osapuoli suorastaan kerjää turpaansa, kun ei osaa pitää suutaan kiinni, vaikka tietää toisen agressiivisuuden, mutta eihän se tietysti oikeuta sitä lyömistä."

Varmaan tuollaisiakin tapauksia on, mutta yleisempää lienee tilanne, jossa toinen osapuoli käyttää henkistä väkivaltaa, raivoamista, solvaamista, aggressiivista uhkailua j.n.e. niin kauan (kenties vuosia), että kaiken aikaa rauhallisena ja vaiti pysynyt osapuoli "räjähtää" purkaen kaiken padotun kaunansa ulos kuin ketsuppi lasisesta tomaattipurkista, josta ei ensin ravisteluista huolimatta ole tullut pisaraakaan. Sen jälkeen hän on se osapuoli, joka voidaan todistetusti leimata aggressiiviseksi - tämän yhden purkautumisen perusteella.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen Vastaus kommenttiin #3

Tuo kuvaamasi tilanne on yksi puoli ongelmaa ja silloin kyllä myös tämän "kestävän/jatkuvasti vaikenenvan" puoliskon olisi syytä katsoa peilliin, sillä taas ovat lapset siinä välissä olleet se suurin kärsijä ja kaiken lisäksi viaton osapuoli.

Nämä ovat vaikeita asoita ja näihin liittyy niin paljon erilaisia tekijöitä, aina uskonnosta ja kulttuurista lähtien. Meistähän, varsinkin vanhempi sukupolvi on kasvatettu siihen, että kun naimisiin on menty, niin naimisissa pysytään (rakastaa kuolemaan asti, sanotaan vihkivaloissa) ja asiaan liittyy myös paljon häpeää ja monia, monia asoita, jotka eivät aina tule noissa lehtien palstoilla räävityissä jutuissa esille, eikä niitä edes välttämättä näiden osapuolten lisäksi kukaan teidäkään, mutta yhtä kaikki lapset pitäisi saada turvaan jo ennen tilanteen kärjistymistä. Mutta, meillä ei ole mekanismeja asioiden hoitamiseen enne katastrofian laukeamista, sillä avioliiton kahdenvälisyys on edelleen pyhä ja siinä yhtlössä lasten oikeudet jäävät liian usein vanhempien vastuulle.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #4

"silloin kyllä myös tämän "kestävän/jatkuvasti vaikenenvan" puoliskon olisi syytä katsoa peilliin,"

Usein on kuitenkin tilanne, jossa tuo raivoava osapuoli on niin persoonallisuushäiriöinen, ettei hänen käyttäytymiseensä voi vaikuttaa positiivisesti antamalla samalla mitalla takaisin, vaan sellaisesta seuraisi vain lisää raivoamista. Ja kun sille raivoamiselle ei välttämättä ole olemassa mitään konkreettista syytä, vaan se on oman tunne-elämän ongelmallisuudesta kielivä ilmiö, niin fiksumpi osapuoli ei halua alentaa itseään samalle tasolle, vaan päättää kestää tilanteen muuttamattomissa olevana tosiasiana. Kunnes se vääjäämätön purkaus jossain vaiheessa sitten tapahtuu.

Tietysti voi sanoa, että sellaisesta suhteesta pitäisi lähteä pois, mutta nimenomaan siinä vaiheessa, kun on yhteisesti omistettu koti ja yhteiset lapset vielä kotona, kynnys lähtemiselle on jo käytännön järjestelynä hyvin korkea. Sksi olisin varovainen syyttämään sitä "vaikenevaa" osapuolta tilanteen kehittymisestä.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen Vastaus kommenttiin #5

"..... antamalla samalla mitalla takaisin, vaan sellaisesta seuraisi vain lisää raivoamista..."

Tämä nyt olisi tietysti se vihon viineinen keino, mutta en hyväksy sitä lasten altistamista väkivallalle siitäkkään huolimatta, että materia tai häpeän tunne pakottavat alistumaan. Niihin vetoaminenhan vain ruokkii tämän väkivaltaisen persoonallisuushäiriöisen vallantunetta. On nimittäin olemassa lukuisia muitakin vaihtoehtoja, kuten esimerkiksi väkivallan nostaminen tikun nokkaan ja avun hakeminen asian korjaamiseksi. Ja, jos ei tilanne siitäkään huolimatta tai niilläkään keinoilla korjaannu, niin silloin on kyllä sivuutettava materiallisen hyvinvonnin ja häveliäisyyden sanelemat rajat ja katsottava ensisijaisesti lasten etua. Jo pelkkä asian esiin nostaminen on usein riittävä pelote tälle väkivaltaiselle ja terrorisoivalle puolisolle.

Sillä, usko tai älä, niin monesti nämä narsistit, kiduttavat juuri sellaista ihmistä, jonka he huomaavat olevan kidutettavissa, mutta häpeävät omaa käytöstään,jos siitä tehdään julkinen.

Olen valitettavasti joutunut matkan varrella kohtaamaan lukuisan joukon näitä "kovia kundeja", joista tulee hampaattomia hamstereita, kun he huomaavatkin joutuneensa paljasteuiksi ja sitä kautta menettävät sen kovan kundin statuksensa.

Ressukoita ne ovat, vaikka toisin väittävät. He vaan hakemalla hakevat vieläkin heikomman ressukan, jonka avulla sitten pöngitävät omaa heikkoa itsetuntoaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #6

Niitä asetelmia on erilaisia ja tuo mitä totesit "kovista kundeista" voi pitää sisällään aivan toisenlaisen dynamiikan kuin jossain Justiinan ja Pekka Puupään parisuhteessa tai Niskavuoren Hetan ja Akustin vastaavassa. Olen itse nähnyt lukuisia esimerkkejä vanhoistakin pariskunnista, joissa tuollainen raivoava Justiina -tyyppi on kuvainnollisesti potkinut ukkoriepuaan tyyliin 24/7.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen Vastaus kommenttiin #7

Minun ei tarvitse mennä kauas, kun löydän esimerkin. Isäni äiti oli tyyppiä Niskavuoren Heta, joten tunnistan kyllä tyypin. Isän isä oli kyllä hiljainen ja tavallaan alistuva mies, mutta jos "ukko" sitten sanoi jotain VÄHÄN ISOMMIN KIRJAIMIN, niin "mummo" tiesi olla hiljaa. Mutta tässä nyt ei enää ole kyse väkivallasta suoranaisesti, vaan se on sellaista perhedynamiikkaa, jossa pari ruokkii käytöksellään toistensa ominaispiireitä ja on oppinut hyväksymään ne. En pidä tätä mitenkään väkivaltaan rinnasteisena, vaikkei se joka perheen pirtaan tetenkään sopisi.

Ihmettelen muuten sitä, että tästä tuli meidän kahden välinen keskustelu, vaikka odotin, että aihe kirvoittaisi valloilleen valtavan kommettiryöpyn. Johtuneeko tämäkin siitä, että asia on kuitenkin niin arka monille ihmisille, joten siitä ei haluta julkisesti puhua.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #8

Eräs toinen blogisti, joka tänään on kirjoittanut samasta aiheesta, mainitsee blogikirjoituksessaan, että hänen kommenttinsa on poistettu tästä blogista. En tiedä onko tässä sensuroitu muitakin tai bannattu kommentoijia.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen Vastaus kommenttiin #9

Aika kummallista. Mistähän se johtuu? Kyllähän täällä aika räväkästikin saa joskus kirjoittaa. Olisiko ollut jotain loukkaavaa tekstiä?
No, me vuodatimme omat mielipiteemme sopuisasti ja löysimme lopulta melko yhtenevän sävelen, joten hyvä niin, mutta tästä asiasta pitäisi mielestäni puhua enemmän, koska ihan liian moni kärsii kotona väkivallasta ja vielä suurin, sekä viattomin joukko heistä on lapsia. Joten kiitos bloggarille pelin avauksesta.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos Vastaus kommenttiin #10
    «Olisiko ollut jotain loukkaavaa tekstiä?»

Juha varmaankin viittasi minuun. Tekstini loukkaavuutta voi arvioida vastineestani.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen Vastaus kommenttiin #11

Mutta ethän sinä yleensä kirjoita loukkaavasti. En toki ole kaikkea kirjoittamaasi lukenut, mutta sen, mitä nyt on täällä silmiini osunut. Se oli vaan tälläinen ajatus, kun täällä joillakin ei ole mitään häpyä, enkä tiennyt kenestä on kyse. Se ei ollut tarkoitettu "loukkaukseksi".

Käyttäjän SariLaine kuva
Sari Laine

VÄKIVALLAN TUNNISTAMISEKSI VÄKIVALLAN ERI MUODOISTA

"Väkivalta on vallankäyttöä, jonka avulla väkivaltaa käyttävä osapuoli pyrkii hallitsemaan ja kontrolloimaan toista. Väkivalta voi, etenkin aluksi, olla niin hienovaraista, että sitä on vaikea tunnistaa. Se voi olla fyysistä käsiksi käymistä, mutta myös esimerkiksi nimittelyä, mitätöintiä, taloudellista kontrollointia ja muista ihmissuhteista eristämistä. Keskeistä väkivallan ilmenemismuodoissa on vallan, hallinnan ja kontrollin käyttö.

HENKINEN VÄKIVALTA
Henkinen väkivalta voi sisältää:

* vähättelyä
* syyllistämistä
* mitätöintiä
* kontrollointia
* mustasukkaisuutta
* kiristämistä
* haukkumista
* valehtelua
* painostamista
* tavaroiden hajottamista
* väkivallalla uhkailua
* eristämistä
* itsemurhalla uhkailua

FYYSINEN VÄKIVALTA
Fyysinen eli ruumiillinen väkivalta pitää sisällään kaikki fyysiset väkivallan teot.

Fyysinen väkivalta on esimerkiksi:
* sylkemistä
* raapimista
* puremista
* tarttumista
* ravistelua
* tönimistä
* työntämistä
* kiinni pitämistä
* kulun estämistä tai jonnekin lukitsemista
* kahlitsemista
* heittelyä
* vääntämistä
* läimäyttämistä
* nyrkillä lyömistä
* kuristamista
* polttamista esim. tupakalla tai kiehuvalla vedellä
* unenriistoa
* huumaamista
* hoidotta jättämistä
* apuvälineiden tai lääkkeiden panttaamista
* esineillä heittämistä tai lyömistä
* teräaseella lyömistä
* ampumista

SEKSUAALISUUTTA LOUKKAAVA VÄKIVALTA

Seksuaalisuutta loukkaavaa väkivaltaa on esimerkiksi:

* seksiin painostaminen uhkailemalla, manipuloimalla tai kiristämällä
* painostaminen sellaiseen seksiin, jota et halua
* ahdistava koskettelu tai epätoivottu seksuaalinen huomio
* seksin kuvaaminen tai kuvien julkaisu ilman lupaa
* sammuneeseen tai nukkuvaan kajoaminen
* seksuaalinen väkivalta pelkotilaa hyväksikäyttämällä
* raiskaus

Mikäli suostumus seksuaaliseen kanssakäymiseen puuttuu, kyseessä on väkivallanteko. Jos suostumus on saatu uhkailemalla tai painostamalla, kyseessä on väkivalta. Myös teot, joista ei jää fyysisiä vammoja, haavoittavat syvästi.

TALOUDELLINEN VÄKIVALTA

Taloudellinen väkivalta on monenlaista kontrollointia, esimerkiksi:

* omaisuutesi tai rahojesi käyttö ilman lupaasi
* taloudellisten päätösten tekeminen yksin
* velan/luoton ottamiseen painostaminen
* tilin tai pankkikorttien käytön rajoittaminen
* työn saamisen tai pitämisen vaikeuttaminen
* sinulle epäedulliset ”sopimukset”, joihin sinut on painostettu (esim. maksat koko vuokran yhteisestä asunnosta)
* omaisuuden tuhoaminen
* elatusavun pimittäminen

Taloudellista väkivaltaa käytetään kaikenlaisissa perheissä ja parisuhteissa, sekä rikkaissa että köyhissä.

DIGITAALINEN VÄKIVALTA

Teknologian väärinkäyttö parisuhteessa voi olla esimerkiksi sitä, että kumppanisi

* soittelee ja viestittelee jatkuvasti ja menettää malttinsa, jos et vastaa viesteihin riittävän nopeasti
* lukee salaa viestejäsi tai painostaa näyttämään niitä
* murtautuu tileillesi tai vaatii sinua luovuttamaan tiliesi salasanoja
* ottaa kantaa siihen, kenen kanssa saat tai et saa olla kaveri sosiaalisessa mediassa
* kontrolloi sosiaalisessa mediassa julkaisemiasi kuvia tai postauksia
* lähettelee sinulle negatiivisia, loukkaavia tai jopa uhkaavia viestejä
* julkaisee sinusta negatiivisia asioita sosiaalisessa mediassa
* merkitsee sinut kuviin, joita et haluaisi itsestäsi julkaistavan
* lähettelee ei-toivottuja alastonkuvia ja vaatii lähettämään vastaavanlaista sisältöä takaisin
* painostaa sinua seksin kuvaamiseen tai alastonkuvien ottamiseen
* kuvaa sinua salaa tai vastentahtoisesti
* jakaa sinusta intiimiä kuvamateriaalia netissä tai uhkailee sillä
* seuraa puhelu- ja sivuhistoriaasi
* tarkkailee tietokoneen tai puhelimen käyttöäsi olan yli
* stalkkaa liikkeitäsi sosiaalisen median sisältöjen ja paikannustietojen avulla
* vakoilee tietokonettasi tai älypuhelintasi vakoiluohjelman avulla
* seuraa liikkeitäsi paikannusteknologialla
* rajoittaa teknologian käyttöäsi

LÄHDE: https://www.naistenlinja.fi/tietoa-vakivallasta/va...

Toimituksen poiminnat