TAIDEVÄÄRENNÖSTEN KAUPPAMIEHET

  • Jyrki Seppälän ja Risto Rumpusen Huijarit taidemaailmassa -kirja
    Jyrki Seppälän ja Risto Rumpusen Huijarit taidemaailmassa -kirja

Huijarit taidemaailmassa -kirjassa kerrotaan myös ulosoton merkittävästä roolista, jopa todistetun väärennetyn taiteen kauppiaina ja näiden väärennösten edelleen kiertoon saattajina, uudelleen huijaamaan hyväuskoisia ostajia. YLE:n Aamu-tv:n 12.12.2017 haastattelussa (10:10 min) pari esimerkkiä ulosoton merkittävästä roolista väärennetyn taiteen kauppiaina: https://yle.fi/uutiset/3-9972623

Taideväärennösten kauppa, huumekauppa, asekauppa ja ihmiskauppa kuuluvat kaikki merkittävän rikollisuuden piiriin. Ex-poliisi Jyrki Seppälän ja toimittaja Risto Rumpusen ”Huijarit taidemaailmassa” -kirjassa kerrotaan väärennetyn taiteen kauppiaiden olevan ”todella mukavia seuramiehiä”. Ulosottomiesten mukavuudesta seuraveikkoina, ei sen sijaan tullut selvyyttä tämän tv-haastattelun perusteella.

Kiinni jääneet väärennetyn taiteen kauppiaat tuomitaan laittomasta kaupankäynnistä oikeuslaitoksessa. Julkisesti pakkohuutokaupoissa taideväärennöksiä myynneet, näistä myynneistä provisiot peruspalkkansa lisäksi nostaneille ja oikeusministeriön alaisuudessa työskenteleville ulosottomiehille sen sijaan on työnantajansa toimesta taattu työrauha ja saaneet kaupata vapaasti ja laillisesti väärennettyä taidetta ilman tuomioita.

 

12.12.2017 JYRKI SEPPÄLÄ JA RISTO RUMPUNEN AAMU-TV:N HAASTATTELUSSA

Haastattelua puhtaaksi kirjoitettuna alkaen 10:10 min kohdasta

 

TV-toimittaja kysyy:

”Tässä oli kanssa mielenkiintoinen juttu tää, että ulosottovirastot myy edelleenkin pakkohuutokauppojen kautta jopa tutkitusti väärennöksiksi todettuja teoksia. Mitä järkeä tässä on, eikö ne pitäisi hävittää?”

 

Risto Rumpunen vastaa:

”Pitäisi. Taidehistorioitsijat ja konservaattorit ovat olleet todella vihaisia siitä ja myös niin kuin poliisi, mutta poliisi ei kyllä ole ollut niin vihainen kuin taidehistorioitsijat ja konservaattorit.

No, koska siellä on ollut… me mainitaan yks norjalainen kalastaja tossa kirjassa, se oli moneen kertaan ollut isosti lehdissä. Lehdissä oli tehty monta isoa juttua, monta tutkimusta ja todettu väärennökseksi ja siitä huolimatta se myytiin pakkohuutokaupassa eteenpäin.

Ja kesken silloin kun oli tää Dali-tutkinta, kesken sen tutkinnan, ulosottovirasto myy tän huijarin henkilökohtaisen kokoelman. Ja sitten kun tutkinta oli tehty, ulosottovirasto myi sekä aidot että väärennökset samoissa pakkohuutokaupoissa ja sinne oli vaan pistetty pieni lista, että nää on aitoja, nää on vääriä, mutta yhdestäkään niistä ei ole esimerkiksi tälläkään hetkellä mitään kuvaa, että mitkä on myyty milloinkin.”

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Ehkä hävittäminen on turhaa. Niihin voisi lyödä väärennös-leiman.

Käyttäjän SariLaine kuva
Sari Laine

HÄMEEN SANOMISSA 25.8.2004:

Helsingin erikoisperinnän ulosottoyksikkö ja kihlakunnanvouti Visa Kallio, joiden hoidossa ovat Suomen suuret ulosottokeikat, olleet asialla myös Hämeenlinnassa 2004, jossa ulosmittasivat Jari Aimiselta taidekokoelman 28 taulua ja kolme veistosta, joiden oletettiin olleen ilman ammattimaisia arvioita ja tarkistuksia mm Eero Järnefeltin, Hjalmar Munsterhjelmin, Ellen Thesleffin ja Ilja Repinin maalauksia.

Varsinaista erikoisperintää ja varsinaista taidekauppaa näiltä laillisuuslaitoksemme edustajilta, joilla tässäkin tapauksessa ollut täysi valta myydä eteenpäin ulosoton omilla huutokaupat.com -kauppasivuillaan teoksia, joista ei ole edes teetetty arviota niiden arvosta tai aitoudesta.

Arvausmyyntiä, joku tauluista saattaa siis olla ihan aitokin eli varsinaista ”osta sika säkissä” -kauppaa tai myydä jopa varastettuja taideteoksia, tätä saavat siis harjoittaa erikoisperinnän ulosottomiehet, joita koskee kaupankäynnissäkin ilmeisesti myös joku oma erikoislakinsa.

Tavallinen taidekauppias myydessään aitoina väärennöksiä, puhumattakaan varastetuista taideteoksista joutuu linnaan, ulosotosta varastetun tai väärennöksen myynnistä aitona kukaan ei lähde linnaan, vaan sen kun porskuttavat ja kuittaavat vielä näistä väärennösmyynneistä provisiot palkkansa päälle.

Hämeenlinnan taidemuseon johtaja Lammassaari toteaa jutussa: ”Myytävänä on juuri sellaisten taiteilijoiden töitä, joiden teoksia on väärennetty.” ”- Itse ainakin tarkastaisin aitouden, jos olisin ostamassa teosta. Tuoteväärennöksiä ei saada edes pois markkinoilta.” ” On jopa mahdollista, että jossakin vaiheessa jokin teos on vaihtanut omistajaa rikollisesti.”

https://www.hameensanomat.fi/uutiset/talous/193230...

Käyttäjän SariLaine kuva
Sari Laine

Tunnetun taidevälittäjän Bukowskin toimitusjohtaja kyselee samassa jutussa, miksi valtio edesauttaa rikollisuutta? Miksi vouti saa myydä väärennöksiä? Yksityinen taidehuutokauppias ei saa myydä väärennöksiä, mihin perustuu se, että vouti saa?

Lainaus Hämeen Sanomista:

”Bukowski Oy:n toimitusjohtaja Paul Hörhammerin mielestä tämän kaltaisia taiteteoksia ei saisi myydä lainkaan pakkohuutokaupalla. Valtio myy teokset "siinä kunnossa kun ne ovat" eikä ostaja voi tarkastaa aitoutta eikä kuntoa.
Hörhammer tietää Jari Aimiselta ulosmitatun kokoelman huutokaupasta, mutta hän ei ole itse tutustunut teoksiin.

- Tuttava soitti ja kertoi, että kaikki teokset eivät ole aitoja.

Suomen suurimman taidehuutokauppayrityksen toimitusjohtajana Hörhammer ihmettelee, että valtio voi myydä väärennöksiä. Yksityinen taidehuutokauppias ei saa myydä.

- Pakkohuutokaupassa ostaja ei saa varmuutta, onko teos aito vaiko väärennös. Tarvittaisiin asiantuntemusta ja aikaa aitouden toteamiseen. Ei ole kuitenkaan mahdollista perinpohjin tutustua pakkohuutokaupattaviin töihin.

Hörhammerin mukaan myynti on ongelmallista, vaikka teos tiedettäisiinkin väärennökseksi.

- Huijari ostaa työn viidellä prosentilla aidon hinnasta ja myy sen eteenpäin aidon hinnalla.

Hörhammer vakuuttaa, että he tarkastavat jokaisen taideteoksen aitouden ennen sen vastaan.

- Pakkohuutokaupoilla edesautetaan rikollisuutta. Olen ehdottomasta sitä vastaan. Miksi valtio saa myydä väärennöksiä?”

Käyttäjän ristorumpunen kuva
Risto Rumpunen

Kiitos kommentista koskien tuota haastatteluamme ja kirjaamme. Ulosoton toiminta on todella ollut tässä aiheessa erittäin kyseenalaista ja lain hengen vastaista, olkoonkin että pykäliä tuijottamalla he ovat voineet väittää toimivansa lain kirjaimen mukaan. On oikeastaan hämmentävää miten ulsoton virkamiehet ovat voineet suhtautua asiaan niin törkeän välipitämättömästi ja samalla loukata muiden ammattitaitoa.

Toimituksen poiminnat