ORJATYÖMARKKINAT LAKKAUTETTAVA

  • Työttömyys 1989-2017. Findikaattori.fi
    Työttömyys 1989-2017. Findikaattori.fi
  • Työministeri Jari Lindström
    Työministeri Jari Lindström

Yksityistämistä innokkaasti ajavan SOS-hallituksen kannattaa seuraavaksi iskeä työministeri Jari Lindströmin johtamaan työ- ja elinkeinoministeriöön, TEM:n hallinnassa olevien TE-toimistojen, kotoisammin työkkärien kimppuun ja käynnistää näiden onnettomien TE-palveluiden yksityistäminen.

 

SADAT TUHANNET KORTISTOSSA 

TE-toiminta on epäonnisena junnannut viimeiset 30-vuotta paikoillaan. Työkkärien kortistoissa on makuutettu 90-luvun alusta alkaen satoja tuhansia työttömiä, joita säilötty kuin pimeässä tunnelissa, jonka päässä vieläkään ei valoa näy. Työkkäreissä on aika nostaa kädet pystyyn ja myöntää rehellisesti selvät tosiasiat, he eivät ole onnistuneet työnvälitystehtävässään.

 

TE-PALVELUJEN ORJATYÖMARKKINAT

Työkkärit ovat onnistuneet välittäessään  9 euron aleihmisiä eli ilmaisia työkokeilijoita työnantajille sekä palkkatuettuja työntekijöitä, joiden palkkakuluista yhteiskunta on joutunut maksamaan vaikkapa puolet.

Siinä kun ay-liikkeet ovat vaikertaneet ja lakkoilleet jäsentensä palkankorotusten puolesta, niin TE-toimistot ovat toiselta laidalta työntäneet täysin ilmaista väkeä samoille työmarkkinoille kilpailemaan niiden vapaista työpaikoista.

Työmarkkinakentillä on jo totuttu kahteen äärimmäiseen työnhakijaryhmään, ay-väkeen, joka ei tingi palkoistaan senttiäkään ja työkkärien työkokeilijoihin, jotka tinkivät kaikesta ja menevät töihin ilmaiseksi. TEM on synnyttänyt Suomeen jo vuosikausia kestäneet orjatyömarkkinat, tarjoamaansa työvoimaa alehintaan dumpaten ja ilmaiseksi jakaen.

Työkkärit pyörittävät omaa työvoimakoulutustaan, joihin työnhakijoita on kehotettu sekä pakotettu osallistumaan työmarkkinatukien menetyksillä uhaten. Työvoimakoulutuksen vaikutus on ollut lähinnä kosmeettista, jolla saatu siivottua TEM:n ja työkkärien tilastoja sopivin väliajoin. Pakolliset, työnhakijan tarpeettomaksi itselleen kokemat työvoimakurssitukset ovat palvelleet ainoastaan kursseja järjestävien tahojen omaa työllisyystilannetta.

 

ORJUUDEN MÄÄRITELMÄ

”Ihmisen alistaminen pakkotyöhön on äärimmäistä riistoa. Pakkotyön teettämisen keinot ovat moninaiset. Valtio voi pakottaa ihmiset palkattomaan työhön, samoin sotavoimat. Ihmiset voidaan pakottaa töihin sitomalla heidät jatkuviin velkasuhteisiin.

Yleensä pakkotyöhön päättyviä ihmisiä yhdistää kuitenkin köyhyys.

Pakkotyö on vahvasti talouteen sitoutunut ilmiö. Kansainvälisen työjärjestön ILO:n sopimuksissa pakkotyöllä tarkoitetaan kaikkea työtä, joka tehdään pakotettuna ja rangaistuksen uhan alla ja johon työn tekijä ei ole suostunut vapaaehtoisesti. Rangaistus voi tarkoittaa esimerkiksi joidenkin oikeuksien menettämistä.”

http://www.ihmisoikeudet.net/opi-ihmisoikeuksista/ihmisoikeuksien-sisalto/orjuuden-ja-pakkotyon-kielto/

 

PERUSTULO

Onnistuneella perustulomallilla voidaan korvata Kelan työmarkkina-, toimeentulo-, opintotuet, sairauspäivärahat.  Perustulolla ihminen saisi itse päättää, aikooko hakeutua opiskelemaan vai työhön vai alkaisiko yrittäjäksi, ilman selvitysvelvollisuuksia työkkärin ja Kelan virkailijoille, jotka asiakas voi kokea ajoittain melko turhauttaviksi jäädessään miettimään: ”meniköhän viestini edes perille?”

Perustulo toimisi turvaverkkona, toisi taloudellisen varmuuden, että selviää myös seuraavista kuukausista, jos joutuisikin lomautetuksi, sairastuisi tai yritystoiminta ei lähtisikään heti odotetusti liikkeelle. Perustulo vapauttaisi kokeilemaan myös uusia vaihtoehtoja, ilman pelkoja välittömästi taloutta horjuttavista karenssiuhista, tukien äkillisistä lakkauttamisuhista, yllättävistä takaisinperimisistä.

 

HENKILÖSTÖNVÄLITYS- JA VUOKRAUSFIRMAT

Työkuntoisten ihmisten välittäminen vapaille työmarkkinoille tulee siirtää kokonaisuudessaan yksityisille ammattitaitoisille, osaaville henkilöstönvälitys- ja vuokrausfirmoille, joiden henkilökunnilla taidot kohdella ja palvella välitettäviä työnhakijoita vakavasti otettavina asiakkainaan etsiessään heille uusia sopivia työpaikkaehdokkaita.

 

AIKA PANNA TYÖKKÄREIDEN OVET JA IKKUNAT SÄPPIIN

Työkkärit ovat aikansa eläneet. Mitta on täyttynyt. Aika vapauttaa työnhakijat itse hakemaan töitä ilman työkkärivirkailijoiden asettamia rajoituksia, vahtimisia, uhkailuja. Aika panna työssään epäonnistuneiden työkkäreiden ovet ja ikkunat säppiin.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

"Työkkärit pyörittävät omaa työvoimakoulutustaan..."

Niinpä. Niissä on hyviäkin(?), kuten noita korttikoulutuksia. Taannoin kyselin TE-keskukselta neljään eri koulutukseen pyrkineitä. Viisi oli pyrkinyt joista yksi oli sitten perunut. Nuo neljä olivat sitten tyollistyneet.

Tuo, että nuo neljä olivat tyollistyneet ei ole ihme sillä noihin koulutuksiin pääsee nykyisin vain jos on varmaa, että koulutuksen jälkeen pääsee töihin. Todellista kehitystä - mutta mihin suuntaan?

* * *

Työnvälitys "tulee siirtää kokonaisuudessaan yksityisille ammattitaitoisille, osaaville henkilöstönvälitys- ja vuokrausfirmoille"

Ihan ok-idea. Pitäisi myös saada kaikki avoimet työpaikat yhteen keskitettyyn rekisteriin jottei työnhakijan olisi tarpeen kaikkien firmojen asiakkaaksi erikseen rekisteröityä.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Myös työntekijöiden ja yrittäjien orjuuttaminen on lopetettava. On väärin että esimerkiksi työtön voi orjuuttaa työllistä ja vaatia osan työntekijöiden rahoista antamatta mitään sitä vastaan.

Käyttäjän PiviHTyni kuva
Päivi Tyni

Mitäpä jos tämä "työtön" on ennen työn loppumista tehnyt töitä vaikkapa 40 vuotta maksaen iloisena veronsa ajatellen yhteiskunnan tuomaa turvaa?
Ja mitäpä jos tämä "työllinen" on kolmekymppinen insinööri, joka ei veroahoillaan ole saanut vielä maksettua edes yhteiskunnalta saamaansa terveydenhoitoa ja koulutusta?

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

No mitäpä luulet? 40 vuoden työhistoria antaa aikamoisen moraalisen oikeuden tehdä aika lailla mitä lystää ilman että kolmikymppisellä on paljon nokan koputtamista.

Työtön voi kuitenkin olla kaksvitonen joka ei vieläkään ole oppinut heräämään aamulla, saati että olisi koskaan ollut työssä.

Käyttäjän PiviHTyni kuva
Päivi Tyni Vastaus kommenttiin #7

Niin. Siksipä ei kannata yleistää.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Sopinee jollain tapaa aiheeseen? Sain tänään vastauksen työhakemukseeni:

"Hei!

Kiitos kiinnostuksestasi toiminnanohjaajan työpaikkaa kohtaan. Hakemuksia
saimme 67. Hallituksen kokouksessa 10.10. valitsimme neljä hakijaa
haastatteluun. Valitettavasti et tällä kertaa ollut heidän joukossaan.
Toivotamme onnea työnhakuun tulevaisuudessa ja mukavaa syksyn jatkoa."

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

TEM Työ ja elinkeinoministeriö

Työministeri J.Linström-Lintilä elinkeinoministeri.

Ministerivaliokunta päättää yhdessä kaikista toimista. Pj Pääministeri.
Jos äänestys menee tasan PM kanta voittaa.
Ohjeet työllisyyden hoidosta tulee EU. Sovittu jo-92-ja sen jälkeenkin.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Pakkotyö olisi parempi termi tuolle, mistä kirjoitat. Kuten lainaamastasi ihmisoikeudet.net -sivuston määritelmästäkin ilmenee, siinä puhutaan nimenomaan pakkotyöstä -- ei orjuudesta. Orjuuden yksi määritelmä on, että orjaa estetään poistumasta työpaikaltaan rangaistuksen uhalla. Tämä ei työvoimatoimiston tempputyöllistämiin päde, koska palkanmaksun lopettamista ei vielä tulkita rangaistukseksi.

Suomessa on vain yksi orjuuden määritelmän täyttävä instituutio, eli asevelvollisuus, mutta siitäkin on päätetty, että se ei ole orjuutta, koska se ei ole orjuutta.

Käyttäjän SariLaine kuva
Sari Laine

Mitä muuta 9 vuoden ajan työskentely, Sipoon kunnan palveluksessa 9 EURon päivittäisellä kulukorvauksella, voi olla kuin ihmisen julkeaa hyväksikäyttöä, orjuuttamista?

_________

Vantaan Sanomat: "Tuija, 56, on raatanut yhdeksän vuotta 9 euron päiväpalkalla – "Kun palkkatyöläiset olivat lomalla, hoidin heidänkin työt"

Pitkäaikaistyötön Tuija Felt (oik.) kokee Sipoon kunnan käyttäneen hänen työttömyyttään hyväkseen. – Kerron tarinani, koska yleensä me hyväksikäytetyt pysymme hiljaa, Felt sanoo tukenaan tyttärensä Sari Tuomainen."

http://www.vantaansanomat.fi/artikkeli/569170-tuij...

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Mitä sanoo perustuslaki itsemääräämisoikeudesta? Valita itse työ .
Miten voi täysi ikäisen,ex-palkansaajan,veronmaksajan pakottaa ilmaista työtä tekemään?
Työnteosta on EK/SAK/Hallitukset tehnyt Työehtosopimukset yhdessä.
Palkanmaksua myöten.

Jos meteli nostetaan Pizzerioiden tai Thaimaan marjanpoimijoiden liian pienistä palkoista miten oman maan kansalaisen ilmaistyö eroaa siitä?
Samaa ihmisten köyhimpien,tulottomien hyväksikäyttöä kaikki edm.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

JK.Kansan olisi aika pistää stoppi tuolle.Vaatia päättäjiltä yhdenvertaista kohtelua myös työttömille.

Käyttäjän SariLaine kuva
Sari Laine

Näitä työharjoitteluja ja -kokeiluja on jo toteutettu, eli mitä uutta tässä toukokuisessa TS:n uutisessa?

9 euron/pvä työharjoitteluja ja työkokeiluja on jo kokeiltu vuositolkulla laajamittaisesti, varmasti vähentävät niitä todellisia työpaikkoja, joista maksettaisiin myös palkkaa. Tottakai työnantaja ottaa ilmaisen ihmisen ainakin perusduuneja suorittamaan, kun tarjotaan. Orjatyömarkkinat pitää lakkauttaa, nämä TEM:n pyörittämät ihmisoikeuksien vastaiset 6-12 kk:n työkokeiluiksi naamioidut orjatyömarkkinat sekoittavat koko työmarkkinakenttää.

-------

TALOUSSANOMAT 18.5.2017

Työttömät palkatta töihin yrityksiin – hallitus esittää kokeilua

Hallitus esittää kokeilukuntiin uutta työelämäkokeilua. Pitkäaikaistyöttömät voisivat työttömyystuen turvin työskennellä paitsi kunnissa myös yrityksissä.
Hallitus aikoo kokeilla viidessä kunnassa uutta niin sanottua työelämäkokeilua, joka on suunnattu pitkäaikaistyöttömille.

Kokeiluun osallistuva työtön työskentelisi työttömyysetuuden turvin enintään vuoden ajan joko kunnalla tai yksityisessä yrityksessä.

Yrityksessä työtön voisi työskennellä kokeilujaksosta enintään kuusi kuukautta.

Kokeilun toteutustapoja ei rajoiteta yksityiskohtaisesti, mutta työnteon lisäksi ”työelämäkokeiluun sisältyisi aina kunnan järjestämä, kokeilun aikana henkilölle annettava ohjaus ja valmennus”, hallituksen esityksessä todetaan.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005216103....

Käyttäjän SariLaine kuva
Sari Laine

Ilman palkkaa työskentelevässä henkilössä on sekin hyvä puoli, ettei hän maksa nollapalkastaan veroja yhteiskunnalle. "Hienoa", että verottajakin on tämän orjatyövoiman kannalla.

------------------------------------------

"Verottaja haki työntekijää palkattomaan harjoitteluun: kovaa painetta, turvallisuusselvitys, linkki Supon sivuille
”Hänen sydämensä sykkii asiakaspalvelulle”, toivoi Verohallinto palkattoman harjoittelijan työpaikkailmoituksessaan. Viestintäjohtaja pahoittelee mokaa.

Verohallinto pyytää anteeksi sopimatonta työpaikkailmoitustaan, jossa kerrottiin paineensietokykyä vaativasta työstä.
Hakijoilta toivottiin kokemusta ja kielitaitoa, mutta palkkaa ei olisi maksettu.

Viestintäjohtajan mukaan verottaja ei käytä palkattomia harjoittelijoita ollenkaan."

http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201711082200519425...

Toimituksen poiminnat